Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Új év! = Új Te!

2011.01.22

 ÚJ ÉV! = ÚJ TE!

 

MANTRÁZD, amire vágysz!
A mantra a buddhizmus mágikus varázsigéje: rövid szavak sorozatának ismétlése. Persze nem kell buddhista elveket vallanod ahhoz, hogy minél többször mantrázd, amire vágysz. Például ha a tanév végén 4-est szeretnél matekból, amire van esély, de kevés, akkor ahányszor meglátsz egy zöld taxit, vagy egy szemüveges embert, gondold át magadban egymás után kétszer: meglesz matekból a négyesem! Egy idő után majd figyelni kezded a zöld taxikat, és napjában legalább ötször elismétled a mondatot - mígnem magad is elhiszed. A gondolat teremtő ereje segít majd abban, hogy tényleg meglegyen az a jobb jegy!

 

NEM MINDEGY, mit beszélsz!

Ha már negatív gondolattal bevonzhatod a rossz helyzetet, akkor gondolj bele, mi a helyzet az ártó szavakkal, amiket kimondasz! Rendeztek erről egy kísérletet: egy pohár víznek heteken át mondogatta egy csoport, hogy szereti, szépnek találja, míg egy másik pohár víznek egy másik csoport azt mondogatta, hogy csúnyának találja, és utálja. Pár hét után mindkét pohár vizet lefagyasztották. Amelyiknek szépeket mondtak, az szabályosan és gyönyörű kristályokat alkotva fagyott meg, míg a másik kuszán és szabálytalanul kristályosodott ki. Mit bizonyít mindez? Mivel testünk kb. 90%-a víz, ezért nem mindegy, mit mondogatunk magunknak, hogyan erősítjük önmagunkat.

 

FELEJTSD EL MURPHYT!

Ismered Murphy törvényét? "Ami elromolhat, az el is romlik!" Ha sokszor ismételgeted, akkor szinte átmosod az agyadat az ártó, negatív hozzáállással. Hiszen azt vonzod, amire gondolsz. Ha azt gondolod, hogy az életed rossz, és totál peches vagy, akkor előbb-utóbb azzá is válsz. Ezért az új évben változtass a gondolkodásodon - először tudatosan, később már tudat alatt is működik majd! ;-)

 

PROGRAMOZD ÁT AZ AGYADAT!

Néha észre sem vesszük, hogy tagadó stílusban, nem pedig állítóban beszélünk -  tutira neked is akad egy-két olyan visszatérő mondatod, ami negatív. Jobb, ha képzeletben megnyomod a Delete gombot rögtön azután, hogy felismerted: újra valami negatív jutott eszedbe. íme néhány példa, mire programozd át a szokásos mondataidat:

EZT TÖRÖLD KI:                                                 HELYETTE GONDOLD EZT:

× Beégek majd a srác előtt...                             Tetszeni fogok a srácnak...
× Lúzer vagyok.                                                    Menő vagyok!
× Úgysem sikerül.                                                Biztosan sikerül!
× Tutira megbukom.                                            Meglesz a jobb jegy!
× Kövér vagyok.                                                    Szexi vagyok!
× Biztosan kicsúfolnak.                                       Minden rendben!
× Utálom magamat!                                            Szeretem magam!
× Ronda vagyok.                                                 Egyszeri és megismételhetetlen vagyok!
× Semmi esélyem!                                             Van választásom!

 

MIT ERŐSíTESZ?

Tegyük fel, hogy az egyik ismerősöd szenved a párkapcsolatában, de képtelen kilépni belőle. Hiába tudja, hogy szakítania kéne, nem tudja megtenni. Vajon miért? Mert folyton arra gondol, hogy ő milyen szerencsétlen, és milyen sanyarú a sorsa. Ezzel pedig visszahúzó erőt teremt, így válik önmaga legnagyobb ellenségévé. Ha ilyen esettel találkozol, akkor érzelmi káoszban fuldoklót meg kell erősítened a pozitív tulajdonságaiban: "szép lány jobbat érdemel...", "jön ő még a te utcádba, de most felejtsd el!" stb. A lényeg, hogy ne sajnáljuk magunkat, mert azzal csak ártunk!

 

NE TÉVÉZZ HIÁBA!

Ha legközelebb szeretnél vásárolni valamit, beindul az agyadban a program, amit tv-zéskor magadba szívtál: ez a márka a legjobb, ezt akarod megvenni. És csak akkor tudsz tenni ellene, amikor nincs rá elég pénzed, emiatt viszont a vásárlás végén rossz érzés marad benned. És a negatív folyamat beindul... Ugyanilyen rossz hatással vannak a tudatalattinkra a ránk zúduló folyamatos negatív hírek: itt robbantottak, ott több százan haltak meg, amott gyilkosság történt... Nem csoda, ha tudat alatt az rögzül bennünk, hogy ez a világ rossz. Pedig nem az! Hogy elhidd: ne használd a tévét háttérzajként, és ne bámuld folyton a sorozatokat.

 

MÁR SZÁZSZOR MONDTAM!

Hiszünk abban, hogy ki lehet gyógyulni súlyos betegségekből, megtalálod életed szerelmét, könnyedén átmész a vizsgán. Sose higgy annak, aki mást állít rólad! Kapcsold ki a tévét, ha nem nézed, mert miközben oda se figyelsz rá, a tudatalattid mégis fogja a jeleket, a negatív híreket. (A pozitívakat is, csak azok ritkábbak.) És kapcsold ki az ártó, ismétlődő gondolatokat is úgy, hogy minél többször gondolj szépre, vidítóra. Ha így teszel, akkor új, mosolygósabb, kiegyensúlyozottabb girlként kezdheted az évet!

 

Az újévi fogadalmak...

így tartsd be őket!

  • TE MAGAD HATÁROZZ!

Valld be, hogy gyakran csak azért teszel meg valamit, mert a barátnőid is megtették, és ha ők csinálják, nehogy már kimaradj belőle! Az újévi fogadalmaknál ezt viszont felejtsd el! Ne akarj valamit csak azért, mert a haverjaid is elhatározták, és nem akarsz kilógni a sorból. Ha hagyod, hogy befolyásoljanak tutira nem birod sokáig, és pár hét után feladod. Persze az is megeshet, hogy egyszercsak rájössz: hülyeség a barátnőid ötlete, és mivel ők is megszegik a cél szabta szabélyokat, igy te sem tartod be a fogadalmadat.

TIPP: Magad hozd meg a döntést, hogy változtatni akarsz az életeden, ne másokat majmolva tűzz ki célokat magad elé!

 

  • LEGYÉL REALISTA!

Csak akkor arathatsz diadalt, ha arra reális esélyed van. Fogadalomtétel előtt (vagy akár utána) mindig mérlegeld, hogy valóban képes lezsel-e elérni a kitűzött célt. Ha például elhatároztad, hogy idén megtanulsz táncolni, de a ritmusérzéked egyenéő a nullával, akkor hiába küzdesz, mint egy oroszlán, nem fogod elérni amit akartál. Ezért vedd figyelembe az adottságaidat és a lehetőségeidet, mielőtt belevágnál valamibe, mert ha elérhetetlen elvárásokat támasztasz, csak kudarcokat élsz meg, és rövid időn belül bedobod a törülközőt.

TIPP: Az újévi fogadalmadat kicsit átfogalmazhatod aszerint, hogy milyenek az esélyeid arra, hogy valóra váljon. Fontos, hogy ne küzdj olyasmiért, amire semmi esélyed, mert az csak letör.

 

  • MAGADÉRT TEDD!

Ha megfogadtál valamit újévkor, itt az idő, hogy keményen elhatározd: még több energiát fektetsz a tanulásba, mert azt akarod, hogy a szüleid büszkék legyenek rád, vagy szeretnél majd egyetemre menni, és fontos a jó tanulmányi eredmény. Ám ha csak anyukád kérte, de téged nem érdekel az egész, akkor biztosra veheted, hogy nem lesz hosszú életú az elszántságod.

TIPP: Magadért változtass, ne azért, mert valaki azt mondta neked. Ne feledd: az életed, a jövőd, a lehetőségeid a Te kezedben vannak, nem a haverokéban!

 

  • SZABJ MAGADNAK HATÁRIDŐT!

Egy újévi fogadalom megtétele után hajlamosak vagyunk elnapolni a teendőket. Elhatározod például, hogy minden héten legalább kétszer elmész futni, de mindig azt mondod, hogy majd jövő héttől, majd a jövő héttől... Észre sem veszed, és már itt a bikiniszezon! Ha kitaláltad, hogy mit szeretnél az év során elérni, adj magadnak egy határidőt. Például ha megfogadtad, hogy jobban rágyúrsz a sulira, tűzd ki példul, hogy két hónapon belül láthatóan legyen jobb az átlagod. Igy  fokozatosan, időről időre egyre közelebb kerülsz majd a célhoz, és folyamatosan sikerélményekben lesz részed! A be nem vált fogadalmakkal az a gond, hogy valahol a tudatod mélyén ottmarad: erre sem voltam képes... A gondolat teremtő ereje pedig mélyen legbelől mérgez téged, és lehúz energetikailag. Szóval, he tettél fogadalmat, akkor bárhogy is, de váltsd valóra!

TIPP: Vannak, akiket a határidő motivál. Lehet, hogy Te is közéjük tartozol? Ha igen, akkor szabj mindennak határidőt, foglald táblázatba, és tűzd ki az ajtódra, hogy mindig szem előtt legyen!

 

Sztárfogadalmak 2011-re:
Justin Timberlake: " Nem teszek nagy fogadalmakat, igy az egész évem egy hatalmas "Azta, micsoda meglepetés"lesz!"

Adam Lambert: "Jövőre is ugyanilyen pozitiv akarok lenni, és ugyanennyire élvezni akarom a életet!"

Ashlee Simpson: "Jó anya akarok lenni!"

Tara Reid: "Nem fogadok meg semmit, úgyse tartom be!"

Miley Cyrus: "Le kell szoknom arról, hogy csak beszéljek azokról a dolgokról, amiket el akarok érni. Egyszerűen csak megteszek majd mindent a cél érdekében!"

 

MINITESZT:
kitartó vagy?

Ha megkérnek valamire, amint lehet, teljesitem a kérést.    IGEN-NEM
Motivál, ha akadályba ütközöm.  IGEN-NEM
Nem engedem, hogy mások befolyásoljanak.  IGEN-NEM
Akkor sem adom fel, ha valami nem megy.   IGEN-NEM
Türelmesen kivárom a munkám gyümölcsét.  IGEN-NEM
Két lábbal állok a földön.  IGEN-NEM
Jól birom a stresszhelyzeteket.  IGEN-NEM
Nem érzem rosszul magam, ha segitséget kell kérnem.  IGEN-NEM
A "lassan, de biztosan" elv hive vagyok.   IGEN-NEM

Értékelés: Ha a válaszaid között több az igen, mint a nem, akkor jó esélyed van arra, hogy betartsd az újévi fogadalmadat. Ám ha a nemleges válaszok dominálnak, akkor ne várj túl nagy eredményeket az idén (sem). Változtass! ;-) 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.