Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HELP, évvége! -Mindjárt megőrülök!

2010.11.20

HELP, ÉV VÉGE! - Avagy: Mindjárt megőrülök!

A nagy tanulási hajrában nem kell a végkimerülésig hajtanod s közben a barátságaidról is lemondanod. Tanulj meg egyensúlyozni, hogy a jegyeid is javuljanak, de azért a szórakozásra is legyen időd!

Nyakunkon a tanév vége!
Régóta tervezed, hogy év végére javítasz néhány tantárgyból, de csak sikerült addig halogatnod, amíg elérkeztél az utolsó pillanathoz. Kétségbeesésedben azt sem tudod, hol áll a fejed, egyik tantárgytól a másikig kapkodsz, miközben már évszámokat vizionálsz a bioszleckébe, és egyenleteket írsz a verselemzésbe... A jó tanuló egyik ismérve a kiegyensúlyozott élet - ami számodra most mindennél távolabbinak tűnik, egyszóval nem sok esélyt látsz arra, hogy valóban javíthass. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy egyszerűen nincs időd levezetni a feszültséget, hiszen nem tudsz találkozni a barátnőiddel, mert muszáj tanulnod. Állj meg egy pillanatra, hunyd le a szemed, vegyél egy nagy levegőt, is indulj tiszta lappal - most AZONNAL!

Rakj rendet...
Első lépésként rendet kell tenned néhány helyen - és most nem csak a szobádra gondolunk. "A zseni átlát a káoszon..."- mormolod most csüggedten. Ez lehet, hogy így is van - de rendezett környezetben a zseni is jobban tanul.
 Nem tudod igazán felturbózni magad, ha rendetlenség van a szobádban és az íróasztalodon. Pakolj hát el mindent, takaríts ki - meglátod: egy kiadós törölgetés és porszívózás után úgy érzed, mintha több köbméternyi tiszta, hegyi levegőt zúdítottak volna be a szobádba.

 Minden legyen a saját kis helyén: legyen kéznél szövegkiemelő, ceruza, toll, ne kelljen keresgélned semmit, mert attól csak ideges leszel! Mindig csak annak a tantárgynak az anyagai legyenek az asztalon, amit éppen tanulsz! Az a jó, ha elég hely van arra, hogy mindent szétteríts, hogy egyszerre lásd pl. föcitanulásnál a tankönyvet, az atlaszt és a saját kis jegyzeteidet. Az egyes tantárgyak anyagait jól elkülönítve tárold - például különböző színű mappákban. Már az könnyebbé teszi az anyag felidézését, hogy bizonyos témakörökhöz bizonyos színeket társítasz.

 Gondold végig alaposan, hogy milyen tárgyakból szeretnél javítani. Nézd meg a naptárban, hogy mikor esedékes ezekből a javító- vagy témazáró dolgozat, és írogasd be, hogy mely napokon mikre készülsz majd ezerrel. Minél inkább  kapkodsz, annál nehezebben fogsz ténylegesen tanulni. Azt is tisztázd magadban, hogy mi az, ami egyedül is megy majd, és mi az, amihez külső segítségre lesz szükséged. Ha kell, kérd meg a szüleidet, hogy vehess pár különórát egy magántanártól!

 Ne ess neki csak úgy a tanulásnak, hanem először szépen rendezgesd el a cuccot az asztalon. Ha minden igaz, a tananyag nem totál ismeretlen számodra, hiszen -ha máshol nem is- az órán már hallottál róla, tehát van valami elképzelésed. ezután olvasd át a leckét egyben. Ha ez megvan, és már érthető a helyzet, akkor állj neki az aprózásnak. Bekezdésenként haladj, és írd ki a lényeget röviden. A jegyzetelés azért fontos, mert miközben leírod a papírra, az agyadba is bevésed az infót. 

 

Nem értem, mi van!
Ha már kellő rend uralkodik a szobádban és a lelkedben, semmi sem állhat az utadba. Illetve egyvalami mégis -ami nem is olyan apróság... ha ugyanis olvasol, gyakorolsz, és mégis úgy érzed, hogy nem megy, akkor a következő esetek valamelyike fordul elő veled:

  • Korábban élvesztetted valahol a fonalat, azaz hiányos a tudásod -itt sajna csak tanár segíthet.Próbáljátok együtt feltárni, hogy mi lehet a hiányzó láncszem. Ha ez megvan, nagyon gyorsan megértesz majd mindent.
  • Nem érted a szövegben előforduló szavakat, fogalmakat -ez esetben csapd fel az értelmező szótárat, vagy kérd meg a szüleidet, hogy segítsenek.
  • nem jól emeled ki a lényeget, ezáltal fontos infók eltűnnek -ekkor gyakorold azt, hogy a különböző, hétköznapi olvasmányoknak (pl. újságcikkek) vagy a tévében látott dolgoknak (pl. filmek) megpróbálod összefoglalni a lényegét. Gyakorold minél többet -egy idő után automatikusan ráérzel majd, mi az, ami nélkül nem lehet megtanulni a leckét.

 

Barátok VS. Tanulás

A két dolog nem zárja ki egymást. ha ugyanis megfogadod a tippjeinket, bőven marad időd arra, hogy a lányokkal kimenj kicsit bringázni vagy sétálni (a lényeg: friss levegőn legyetek), srácokat stírölni a parkban. Kizárt dolog ugyanis, hogy -ha akkor tanulsz, amikor kell- ne lenne időd erre. De ha már úgy érzed, hogy nagy a baj, és minden perc tanulás számít, jöjjetek össze a csajokkal, és tanuljatok együtt. Ehhez nagy önuralomra van szükség, hiszen a tanulás könnyen átcsaphat traccspartiba. A közös tanulás azért jó, mert megbeszélhetitek a problémás részeket. Olyan részletek is megvilágosodhatnak benned, amit egyébként soha nem értettél volna meg.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.