Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Néhány stresszűző tipp a vizsgák előttre!

2010.11.20

3 stresszűző tipp a vizsgák előtt

Van az a típusú tanuló lény, mert másként nehéz lenne nevezni, akit egyáltalán nem izgat fel egy-egy vizsgaidőszak, általában nem tanul túl sokat, mégis minden akadályt könnyedén megugrik. Ha te nem ezen szerencsések közé tartozol, hanem már a vizsga szó hallatán gyöngyözni kezd a homlokod, akkor mostadunk neked néhány tippet, amivel mindezt elkerülheted.

stressz, vizsga, szorongás,
            vizsgadrukk


Masszázs

Ennél kevés kellemesebb stressz-oldó módszert lehet kitalálni, már csak egy vállalkozó szellemű lakótársat, vagy éppen a kedvesedet kell hozzá megfűznöd. Főleg a nyakad és a vállad környékére koncentráljatok, de ha van némi spórolt pénzed, és úgy érzed, hogy már betegesen görcsölsz a vizsgákon, akkor keress fel egy reflexológust, aki csodákra képes. Mindeközben gyakorolhatod az egyenletes légzést: csökkenti ugyanis a stresszhormonokat, így lassabban fog verni a szíved. Ha jól megtanultad, akkor később be tudod vetni, ha konkrétan a vizsga előtt akarsz éppen elájulni az idegességtől.

Meditáció

Akár a masszázzsal is összekötheted a meditációt. A lényeg, hogy zárd ki a külvilágot néhány percre, helyezkedj el kényelmesen, és érezd, ahogy minden tagod elernyed. Ha mindez megtörtént, akkor két dolgot tehetsz: képzeld el magad egy számodra megnyugtató helyen, ahol csak olyasmivel foglalkozol, amiben örömödet leled, vagy vizualizáld, hogy könnyedén átmész a vizsgán. Nem mindenki képes egyedül meditálni, de remek cd-k kaphatók, amiken szabályosan elvezet egy hang ebbe a nyugodt, békés állapotba. 

Nézz sorozatot!

Ne nevess, nem arra akarunk ösztönözni, hogy a vizsgaidőszakot ellébecold, csupán arról van szó, hogy ha már úgy érzed, hogy egyáltalán nem jár az agyad, akkor muszáj kicsit kilépned a monoton munkából. Ekkor jöhetnek a jól bevált sorozatok. Vegyél elő valamilyen üdítő vígjátékot, amin nem kell sokat gondolkozni, és teljesen kikapcsol. Persze a lehető legrosszabb, amit tehetsz, hogy mellé csokit vagy popcornt falsz, de ilyen időszakban még talán ez is megengedett. Hogy még hatásosabb legyen, filmnézés közben gyújts meg egy levendula illatú füstölőt, vagy párologtass levendulás illóolajat.

Tanulj, és semmiképpen se használj agyserkentőket!

Önmagáért beszél a felszólítás, de egy ilyen felsorolásból ezt nem hagyhatjuk ki. A legjobb módszer arra, hogy ne őröljön fel teljesen egy vizsgaidőszak, ha kellő időt szánsz a tételek, feladatok elsajátítására, mert így legalább azt elmondhatod, hogy te magadhoz képest mindent elkövettél a siker érdekében. Máris könnyebb lesz a lelked. Közvetlenül a vizsga előtt pedig hagyd abba a tanulást. Már előző este tedd le időben a könyveidet, végy egy fürdőt, és másnap, még csak a jegyzeteidet se vidd magaddal. Valami tutira előjön a szürkeállományodból. A stressz ugyanis nem csak blokkolhat, létezik pozitív stressz is, ami fokozza a teljesítményünket: talán te is azok közé a pálmák közé tartozol, akik nyomás alatt nőnek. A különböző gyógyszereket pedig kerüld, mert lehet, hogy rövidtávon segítséget nyújtanak, de sokkal nagyobb lesz a baj, ha rászoksz, még akkor is, ha így egy-egy zh-d nem sikerül a legfényesebbre.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.