Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Éljen a kókuszolaj!

2012.02.18

 A trópusi éghajlaton a kókuszolaj bárki számára elérhető. Az ott élő emberek már évszázadokkal ezelőtt rájöttek a kókuszolaj gyógyító és szépítő erejére.

Budapesten beszerezhető: 

International Exotic Áruház (1072 Wesselényi u. 36.)
Rózsakert Bevásárlóközpont biobolt -1. szint
Mediszintech orvosi rendelő (1132 Visegrádi u. 15)
BioSouL Biobolt (Ailee Bevásárlóközpont, 1117 Október huszonharmadika u. 8.)
Panakeia Gyógynövény és Biobolt (Budakeszi Tesco)
 

A kókuszolajat Délkelet-Ázsiában ősidők óta alkalmazzák csonttörések, ficamok és sebek gyógyítására. A szépségükről híres polinézek mind a mai napig előszeretettel fogyasztják és kenik bőrükret természetes kókuszolajjal sugárzó egészségük, fényes hajuk és puha bőrük megőrzése érdekében. A nyugati samponok megjelenése előtt Indonéziában kókusztejjel mosták hajukat a külsejükre kényes nők. Napjainkban ismét virágzik a természetes szépségápolás – talán nem véletlenül. Így keleten is egyre többen nyúlnak vissza az ősi módszerekhez – megkímélve magukat az ipari termékek kémiai adalékanyagaitól…

Ha a dél-kelet ázsiai emberekre gondolunk, sokunknak az ottaniak kortalan külseje jut elsőként eszébe. Előfordul, hogy nem tudjuk megkülönböztetni anyát a lányától. A trópusi emberek bőre rendkívül selymes, ellenáll a napfénynek, arcbőrük sima és lassabban öregszik, hajuk erős és fényes. Mindez bizonyára nemcsak a kókuszolajnak köszönhető – genetikai alapja is lehet. Ám ha közelebbről megvizsgáljuk a kókuszdió, illetve a kókuszolaj szervezetre gyakorolt hatásait, azt tapasztaljuk, hogy akár ételként elfogyasztva, akár külsőleg alkalmazva a kókuszolaj maga is puhítja a bőrt, lassítja a sejtek öregedését, megszünteti a pattanásokat, a hajat erősebbé, fényesebbé varázsolja, sőt a káros UV-sugaraktól is véd.


Mi ennek az oka?

A kókuszolaj áldásos tulajdonságai régóta ismertek a szépségipar számára. Nem véletlen, hogy a kókuszolaj számtalan szépségápolási cikk (testápoló, szappan, hajpakolás, sampon, stb.) alapanyaga.

Puhítja a bőrt…
A kókuszolaj a napjainkban kapható leghatásosabb testápoló. A természetes olaj antioxidánsokban gazdag, telített zsírjai a száraz bőrt hatásosan hidratálják, és gátolják kiszáradását. Ez különösen a téli hónapokban okoz látványos változást. Az olaj repedezett ajkak és sarkak puhává varázslására is kitűnően alkalmas.

Használja a hidegen sajtolt kókuszolajat testápolóként, fürdőolajként, ajakápolóként vagy lábápolóként. A talpra kenve nemcsak puhítja a bőrt, hanem a gombás fertőzések ellen is védelmet nyújt.

Eltünteti a pattanásokat, és egészséges sugárzó bőrt eredményez…
A kókuszolaj közepes szénláncú zsírsavjai baktérium-, vírus-, gomba-, és élősködőölő hatásúak. A közepes szénláncú zsírsavak gyakorlatilag szétmarják a kórokozók sejtfalát, így felnyitják az utat az antioxidánsok előtt, amelyek a kórokozókat belülről pusztítják el. Szerencsére a természetes kókuszolaj antioxidánsokban is gazdag. Ezért ha bőrünkre kókuszolajat kenünk, bőrünket is megszabadítjuk a kórokozóktól.

Használja a hidegen sajtolt kókuszolajat arclemosóként, arckrémként, illetve gyógykenőcsként bőrirritációk, rovarcsípések és fertőzések esetén.

Lassítja az öregedést…
A bőr öregedését az úgynevezett szabadgyökök idézik elő. Noha a szabadgyököket nem lehet teljesen kivonni életünkből, hiszen folyamatosan képződnek szervezetünkben, romboló hatásukat jelentékenyen szabályozhatjuk életmódunk tudatos alakításával. Bizonyos tényezők – például a cigarettázás, az antioxidánsokban alacsony étrend, a szabadgyököket tartalmazó oxidálódott telítetlen zsírok fogyasztása, a környezetszennyezés, a környezetünkben lévő vegyi anyagok (permetezőszerek, takarítószerek vagy bizonyos tartósítószerek), a sugárzás, beleértve a káros napsugarakat – mind-mind fokozzák a szabadgyök képződést.Az antioxidánsok (például az A, C és E vitaminok) gátolják a szabadgyökök képződését, így értelemszerűen lassítják az öregedés folyamatát.

A kókuszolaj telített zsírjai ellenállnak a szabadgyök-képződésnek. Emiatt a kókuszolajat más olajakkal ellentétben nyugodtan kenhetjük akár a bőrünkre is. A természetes olajban található antioxidánsok gátolják a szabadgyök-képződést, így lassítják az öregedést. Sőt: a kókuszolaj hatásosabb lehet a drága hidratáló krémeknél, amelyek elsősorban vizet tartalmaznak. Ezek a vízalapú krémek rövidtávon ugyan hidratálnak, ám hosszabb távon szárítják és tágítják a bőrt, ezáltal fokozzák az öregedést.

Ugyanez igaz a főként telítetlen zsírsavakból álló olajakat (a kókusz- és a pálmaolaj kivételével az összes növényi olajat) tartalmazó készítményekre. A telítetlen zsírsavak ugyanis rendkívül hajlamosak a szabadgyök képzésre. Így ha telítetlen olajat (például olívaolajat) kenünk fénynek kitett bőrünkre, nemhogy lassítjuk bőrünk öregedését, hanem felgyorsítjuk azt. Gyakorlatilag szabadgyököket kenünk saját magunkra.

A drága ránctalanító krémjeit nyugodt szívvel cserélje természetes kókuszolajra. Ezzel nemcsak bőrének tesz jót, hanem pénztárcájának is.

Véd a káros UV-sugaraktól…
A kókuszolaj telített zsírsavjai természetes védőréteget képeznek a bőrön. A természetes olaj antioxidánsai hatástalanítják a káros napsugárzás következtében létrejövő szabadgyököket.

A nyári hónapokban erősítse bőre védekező képességét a napsugarakkal szemben kókuszolajjal.

Erősebbé, fényesebbé varázsolja a hajat…
A modern ember számára mindennapi probléma a száraz haj. A napsugárzás, a hajszárítás, a légkondicionáló berendezések és a környezetszennyezés egyaránt szárítják a hajat és a fejbőrt. Ettől a haj elveszti fényét, és töredezetté válik, a fejbőr pedig korpásodik. A száraz haj gyakran hullani is kezd. A tápanyaghiány (például E-vitamin hiány) gyors őszüléshez és kopaszodáshoz is vezethet. Ezek a problémák mind orvosolhatóak a természetes kókuszolaj használatával.

Ha hajunk a tápanyaghiány miatt problémás, fogyasszunk napi 2–3 alkalommal egy evőkanál kókuszolajat néhány hónapon keresztül. Ha szép, csillogó hajra vágyik, készítsen hajpakolást kókuszolajból.